Денис Башлик: Ринок земель в Україні здатен впоратися з будь-якими викликами, завдяки чітко визначним передумовам

Опубліковано 26 квітня 2024 року, 16:31

Відкриття ринку, як і його становлення, відбувалися в непростих умовах: перший рік був неповним, другий – початок повномасштабного вторгнення рф та непрацюючі реєстри, третій − функціонування в умовах війни, четвертий – доступ отримують юридичні особи, водночас відбувається зміна коефіцієнта індексації НГО. Щороку ми маємо нові виклики, які ринок вдало долає. Про це під час вступного слова у межах публічної дискусії «Ринок земель: нові гравці, нові виклики, нові перспективи» зауважив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

«Успішне функціонування ринку має дві передумови. По-перше, це правильно встановленні на початку запобіжники, які працювали навіть у форс-мажорних ситуаціях. Варто згадати хоча б індикативну вартість, прив’язану до нормативної грошової оцінки, завдяки чому не відбулося знецінення земель сільськогосподарського призначення загалом. І таких факторів багато. По-друге, це інформаційне забезпечення, адже будь-яка політика має будуватися на фактичних даних», − пояснив Денис Башлик.

За його словами, станом на сьогодні, коли до ринку земель мають доступ юридичні особи, кількість проведених угод складає лише п’яту частину від загальної кількості правочинів. Окрім цього, спостерігається тенденція до вторинного продажу, що за кількісними показниками становить 30%. Така аналітика вкотре спростовує усі ті міфи, які ширилися перед відкриттям другого етапу ринку земель.

У заході взяли участь представники міжнародних організацій, керівники органів виконавчої влади, народні депутати України, представники аграрних асоціацій, експерти у сфері земельних відносин, ЗМІ, представники Програми USAID АГРО, дослідники KSE Агроцентр. Вони обговорили перші результати функціонування ринку земель сільгосппризначення за участі юридичних осіб, пріоритети розвитку ринку земель та необхідні кроки у нормативно-правовому полі для реалізації його потенціалу на користь агросектору, землевласників та громад, пріоритетні кроки із гармонізації земельного законодавства у контексті інтеграції України до ЄС.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux